Hoe gaat de opmaak van zo een asbestattest juist in zijn werk?
Een asbestattest is een officieel document dat wordt opgesteld na een grondige inspectie van een gebouw om de aanwezigheid van asbesthoudende materialen te bepalen. Het attest moet worden opgesteld door een erkende asbestdeskundige, die hiervoor een opleiding heeft gevolgd en over de juiste certificaten beschikt. Hieronder vindt u een overzicht van de stappen die worden genomen bij het opstellen van een asbestattest:
- Visuele inspectie: Onze asbestdeskundige voert eerst een visuele inspectie uit van het gebouw om te bepalen of er asbesthoudendeverdachte/asbesthoudende materialen aanwezig zijn. Bij twijfel of een materiaal asbest bevat zal de asbestdeskundige een monster nemen van het materiaal.
- Analyse van materialen: Indien er vermoedens zijn van asbesthoudende materialen, worden er monsters genomen. Onze asbestdeskundige zal deze monster opsturen naar een FOD WASO erkend laboratorium voor analyse. Het materiaal wordt onderzocht op de aanwezigheid van asbestvezels en de concentratie ervan. Na 3 werkdagen ontvangen wij de analyses van het laboratorium.
- Opstellen van het asbestattest: Op basis van de resultaten van de visuele inspectie en de analyse van de materialen wordt het asbestattest opgesteld. Het attest bevat informatie over de locatie, de hoeveelheid en de staat van het asbesthoudende materiaal. Ook wordt vermeld of het materiaal gevaarlijk is of niet, en of er al dan niet maatregelen moeten worden genomen om de blootstelling aan asbestvezels te verminderen.
- Bewaren van het asbestattest: Het asbestattest moet worden bewaard door de eigenaar van het gebouw, en moet worden overgedragen aan nieuwe eigenaars bij verkoop van het gebouw. Het attest blijft 5-10 jaar geldig afhankelijke van de asbesttoepassingen. Wanneer er wijzigingen worden aangebracht aan de constructie van het gebouw of er nieuwe asbesthoudende materialen worden ontdekt dient er een nieuw asbestattest opgesteld te worden.
Waarom is asbest gevaarlijk?
Asbest is gevaarlijk omdat het kleine, vezelachtige deeltjes bevat die bij inademing schade kunnen aanrichten aan de gezondheid. Wanneer asbesthoudende materialen worden bewerkt of beschadigd, kunnen er asbestvezels vrijkomen die in de lucht zweven. Wanneer mensen deze vezels inademen, kunnen deze vezels zich vastzetten in de longen en leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder:
- Asbestose: dit is een chronische longziekte waarbij littekenweefsel zich vormt in de longen als gevolg van blootstelling aan asbestvezels. Dit leidt tot ademhalingsproblemen en kortademigheid.
- Longkanker: asbestvezels zijn kankerverwekkend en kunnen leiden tot longkanker bij mensen die aan hoge niveaus van asbestvezels zijn blootgesteld.
- Mesothelioom: dit is een zeldzame vorm van kanker die zich ontwikkelt in het slijmvlies dat de longen, de borstholte of de buikholte bedekt.
Omdat asbestvezels zo klein zijn, kunnen ze gemakkelijk worden ingeademd en diep in de longen doordringen. Zelfs een kleine hoeveelheid blootstelling aan asbestvezels kan op de lange termijn schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk om asbesthoudende materialen op een veilige en verantwoorde manier te behandelen en te verwijderen om de blootstelling aan asbestvezels te minimaliseren.
Wat is het doel van een asbestattest?
Het doel van een asbestattest is om de aanwezigheid van asbesthoudende materialen in een gebouw of constructie te identificeren en te beoordelen. Het attest wordt opgesteld door een erkende asbestdeskundige en bevat informatie over de locatie, de hoeveelheid en de staat van de asbesthoudende materialen.
Het attest is verplicht bij verkoop of verhuur van een gebouw of constructie in België sinds 23/11/2022. Het doel van het attest is om de gezondheid van de bewoners en werknemers te beschermen tegen de schadelijke effecten van asbest. Door de aanwezigheid van asbesthoudende materialen in kaart te brengen, kunnen de nodige maatregelen worden genomen om de blootstelling aan asbestvezels te minimaliseren en de veiligheid te waarborgen.
Bovendien kan het attest ook helpen bij het bepalen van de kosten voor het verwijderen van asbesthoudende materialen en het plannen van renovatie- of sloopwerkzaamheden. Het is dus een belangrijk instrument om de veiligheid en gezondheid te waarborgen en een bewustere omgang met asbest te bevorderen.